HDR billeder med Photomatix

Der er delte meninger om HDR billeder og deres fremtoning.
Jeg selv er dog KÆMPE fan, og synes man kan få nogle helt unikke billeder ud af det.
Jeg har tidligere skrevet om mit køb af spejlreflekskamera, og ville så prøve at kaste mig ud i HDR-verdenen.
Jeg fandt dog ud af, at mit kamera ikke har bracket-funktion hvor man automatisk skyder 3 billeder – højlys, mellemtoner og skygge, som photoshop har brug for, for at lave et ordentligt HDR billede.
Photoshop kan dog tilnærmelsesvis simulere det alligevel, når bare du husker at skyde dine billeder i RAW format.
Jeg har dog surfet lidt rundt for at finde ud af om der fandtes noget hvor man kunne lave HDR bedre, nemmere og hurtigere ud fra blot ét RAW-billede, og har fundet frem til et lille nemt program som jeg er sikker på de fleste kan håndtere – selv ikke-grafikere…
Sig hej til Photomatix
Photomatix er navnet på det program som gør min konvertering til HDR meget nemmere.
Jeg vil dog ellers til enhver tid anbefale Photoshop til billederedigering, men nogle gange er det også okayt at være åben for nye løsninger – især, hvis det giver gode resultater!
Derfor vil jeg nu anbefale HDR-fans at bruge Photomatix, som giver dig nogle forskellige muligheder for at bruge deres forudindstillinger, som du så kan rette i bagefter, eller oprette din egen HDR profil, så den matcher det DU synes er lækrest.
Det gode ved programmet er også, at du nemt og enkelt med nogle sliders kan lave ændringer i fx farvemætningen, lys/skygge, dybde osv.
Hvordan bruges Photomatix?
For at du nemt og enkelt kan komme igang med Photomatix har jeg her samlet et par tutorials til dig.
Den første tutorial forklarer dig, hvordan du kan bruge programmet uden at have 3 RAW-billeder liggende, og du derfor efterfølgende selv kreerer 3 billeder i lys, skygge og mellemtoner. – Det kræver dog et program som Photoshop for at kunne det.
Det optimale er dog stadig at have et billede i højlys, et i mellemtoner og et i skygge, som Photomatix så blender sammen. Til det kan du bruge denne tutorial, som nemt og enkelt forklare funktionerne i Photomatix
Eksempler fra Photomatix
Jeg er selv først lige gået i gang med at lære programmet at kende, men du skal ikke snydes for at se nogle af mine før/efter-billeder fra min ferie i Barcelona…
Klik på billedet for at se det større
Håber du bliver inspireret 😛
Hej, som photoblogger gennem mange år, vil jeg gerne lige komme med en enkelt bemærkning. Det er ganske enkelt alt for let at genkende et billede der er blevet behandlet i photomatix, den der feel at noget har fået for meget gas springer mig konstant i øjnene. Når jeg ser hvordan en iphone med kun 2 eksponeringer kan lave en super fin HDR. Jeg vil gerne skynde mig at sige at de eksempler du har lagt op, ikke har fået for meget gas.
by: Jeppe Engell, Sep 20th at 11:50
Hej Jeppe
Som med så mange andre programmer, kan man jo altid give den for meget gas, og det er jo nok langt hen af vejen en smagssag, hvornår det er for meget.
Det jeg prøver at sige er, at jeg ikke mener det er Photomatix’ skyld, når HDR’en bliver for voldsom, men derimod den der redigerer billederne. 😉
Er glad for, at du synes jeg trods alt ikke har overgjort det, så mange tak 🙂
by: Anja, Sep 20th at 12:06
Super godt indlæg om HDR billeder. Jeg er også kæmpe fan af dem 🙂
Jeg må hellere også lige prøve Photomatix.
by: Jacob Leander, Oct 13th at 16:26
Hej Pixelpige.
Jeg har prøvet Photomatix før, dog har jeg ikke kunne formå at skabe lige så smukke billeder som der findes ude på nettet. Jeg har hverken spejlrefleks kamera ej har jeg prøvet at tage billeder i raw, jeg har kun prøvet at lave det med jpg. Har det virkelig så en stor betydning med om man bruger raw eller andre formater samt det med spejlrefleks kameraet?
by: Alexander, Oct 22nd at 20:00
Hej Alexander…
Jeg synes i hvertfald klart man får bedre resultater ud af RAW-formaterne
by: Anja, Nov 19th at 11:43
nu er det som så, hvis man prøver at lave hdr med sin smart phone,det er jo alt afgørende at man kan styre sin exponering, prøv jer frem det er vældig sjovt, brug under & overexponering, helst flere end 3 stk.
by: søren fredrik hansen, Nov 5th at 15:41
Ja, og ellers findes der faktisk også ganske gode redigeringsprogrammer til mobilen – fx. SnapSeed 🙂
by: Anja, Nov 19th at 11:44
prøv forresten at google http://photoserge.com/ – han er kanon
by: søren fredrik hansen, Nov 5th at 15:44