Hvordan kan man som grafiker bruge Powerpoint?

Hvordan kan man som grafiker bruge Powerpoint?

Gennem mit arbejde er jeg gentagne gange blevet udsat for at skulle lave “en lækker Powerpoint” til forskellige afdelinger.
I deres verden tror de fuldt og fast på, at en grafiker da naturligvis arbejder SÅ meget bedre end dem i dette (gyselige) Microsoft program.

Det de ikke ved, er at de fleste grafikere har en hemmelig hade-klub mod Microsoft – og især Powerpoint!!

Jeg føler mig begrænset i min kreative proces, når jeg skal arbejde i disse programmer, som vel egentlig er lavet til folkeskole-elever, sekretærer og andre som egentlig bare gerne vil have nem tilgang til at oprette et dokument eller lave en præsentation….
Men som grafiker vil jeg ikke tage den lette vej! Det skaber ikke lækre resultater, når man ikke har alle udfoldelsesmuligheder, og jeg har derfor ALTID bandet Powerpoint langt væk under hele min uddannelse!

Når dét så er sagt, nytter det jo heller ikke at svælge i denne form for bitterhed, når jeg nu SKAL arbejde i og hjælpe andre med Powerpoint.
Derfor har jeg nu taget skeen i den anden hånd, og vælger at se på, hvad jeg så KAN få ud af dette program… Derfor har jeg nu været på kursus i brugen af Powerpoint!

Havde håbet på at der ville åbne sig en verden af helt nye muligheder for mig, men desværre syntes jeg ikke helt det var tilfældet.

Lav masterslides

Det vigtigste som grafiker er, at lægge dit design et sted, hvor andre (almindelige) brugere ikke kan pille og ændre ved det.
Der er jo en mening med at DU har designet det, og derfor bør du ALTID arbejde under “Themes”>”Edit master”.

edit_master

Det giver dig muligheden for at lave forskellige templates, til forskellige situationer (mange billeder, meget tekst, color themes, diagrammer mv.).
Derved kan du fx styre hvilke farver der bliver brugt i netop dit tema, så de altid går igen til diagrammer, tabeller og lignende.

Det er der nok ikke så meget nyt i for dig som grafiker, men det er bare SÅ vigtigt for at få et lækkert design at der er tænkt over de små detaljer, og at der ikke ændres i det!

Arbejdet med dit design/layout

Der er naturligvis nogle muligheder for at designe i Powerpoint. jeg synes dog det det er en noget begrænset mulighed, og jeg designer derfor i de programmer jeg ynder at bruge – hovedsageligt Photoshop eller InDesign. Derefter gemmer jeg designet ned som en fil der er kompatibel med Powerpoint fx jpg eller png.

Mit råd til grafikere er derfor at du bør lave designet i et program som du arbejder hjemmevant i, da du klart vil få det flotteste resultat på denne måde.

Formålet med Powerpoint

Det er vigtigt at være tro mod programmet og huske på, hvad det oprindeligt var skabt til at kunne – nemlig visuelt, at kunne understøtte en fremlæggelse eller et foredrag.
Derfor vil det ALDRIG være en god idé at plastre præsentationen til med tunge tekster, som du har tænkt dig at fortælle om alligevel! Vi mennesker husker bedst i billeder, og derfor bør vi som grafiske designere tage højde for dette i vores masters ved ikke at lave alt for meget plads til tekst…
Skriv kun få nøgleord i maksimum tre-fem punkter. Du skal selv med ord fortælle, hvad der er det vigtige!

Jeg er klar over, at sekretærer og lignende selv kan indsætte en tekstboks, men så har vi i hvertfald gjort vores for at skabe det vi bliver bedt om: en lækker præsentation!

Drop Powerpoint animationer!

Noget andet der ødelægger muligheden for lækre præsentationer er animationer!
Mange ynder at bruge dem, fordi de tror at det “pepper” publikum lidt op. Men i min verden fjerner det fokus fra det det handler om! Smarte animationer kan ikke gøre dit budskab mere interessant!

Sørg derfor altid for, at illustrationer, slidesovergange, animationer mv. understøtter dit budskab og ikke stjæler publikums opmærksomhed på en negativ måde.
KEEP IT SIMPLE!

animations

Grafisk litteratur om Powerpoint

Der findes masser af litteratur om hvordan du bruger Powerpoint på nettet.
Men da jeg ledte efter noget mere specialiseret materiale til grafisk brug, var det som om der ikke fandtes ret meget.

Indtil jeg på twitter så nogle tweets af Claus Handberg om emnet. Claus er “dybt og inderligt optaget af formidling og kommunikation mellem mennesker”, og har skrevet bogen “Bryd Rammen” om hvordan man laver lækre præsentationer. Jeg har været så heldig at tilegne mig et eksemplar, og vil senere følge op med et blogindlæg, hvor jeg anmelder bogen set ud fra en grafikers synspunkt.
Indtil da vil jeg prøve at have et åbent sind ift. Powerpoint, og håber meget at jeg bliver mere dus med programmet, så jeg fremover kan forsyne min arbejdsplads med endnu lækrere præsentationer!

Posted under Grafik by

One Response


Læg en kommentar

Name Your Message
Email Website * We know you have something to say